Dagens energi
Ute skiner solen och vädret är på sitt bättre humör. I Expressen står det att läsa att elpriset är på väg uppåt på grund av vattenbrist. Vattenbrist? Här som regnet flödat och öst ner, så att fiskar har sökt sig bort från området. Men vad hjälper det, här finns inga vattenmagasin som samlar in regnvatten, som senare är en del av den färdiga el som hamnar i våra bostäder. Sådan är verkligheten, men även en väderprognos kan driva upp priset rejält.
Och just detta har nu inträffat och priset hos Nordpol, flög upp. Nederbörden under de kommande tio dagarna hamnar på hälften av normala nivåer i norra Sverige och Norge enligt en väderprognos presenterad på torsdagen. Och utan fördröjning slog det igenom på elbörsen, 77:90 euro per megawattimme blev priset och det i början av året, något som sedan legat nästan stilla sedan dess.
-Vi har kommit in i en period med höga priser nu. I grunden hänger det samman med priserna på utsläppsrätter och kolkraft”, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Svensk energi, till Dagens Industri. -Den hydrologiska balansen i systemet är strax under normal. Då får de höga bränslepriserna, särskilt kol, större genomslag”, fyller Persson i.
Som inte detta räcker är kärnkraften reducerad. De som drabbas värst av detta är kunder som inte har fast pris, som väljer att binda nu. Vad som behövs är en varm blöt vinter för att få ner elpriset igen.
Samtidigt ökar vindkraften rejält i Sverige, och de stora tornen med propeller högst upp blir en allt vanligare syn i landet. Solenergin har också fått ett lyft och intresset för den har ökat, och kommer att göra detta ännu mera. Snart kommer lösningar för hur vi bättre och bättre skall kunna ta hand om det som solen ger.
Taggar: elpriset, Nordpol, regn, solen, solkenergi, vattenmagasin, vindkraft